SİRTAKİ

Sirtaki (Yunanca: συρτάκι), İstanbullu Ortodoks Arnavut kasaplarının dans türüdür. 1960 lardan sonra popüler bir Yunan dansı haline gelmiştir. Giorgos Provias tarafından 1964 tarihli Zorba filmi için düzenlenmiştir. Yunan halk dansı değildir. Arnavut dansıdır. Ancak geleneksel hasapiko dansının yavaş ve hızlı sürümlerinin karışımıdır.Míkis Theodorakis’in Zorba Dansı adlı müziğiyle oynanır.

1960'lardan Sirtaki
Mustafa Kemal ATATÜRK Zeybek Oynarken

ZEYBEK

Zeybek, Batı Anadolu yöresinde görülen halk oyunudur. Zeybek kendi içinde türlere ayrılmaktadır:

Tek kişi tarafından ya da birkaç oyuncunun çember şeklinde dizilmesiyle oynanır. Zeybek, halkı koruyan cesur bir adamı temsil eder. Zeybek oynayan dansçı, kollarını omuz hizasında, elleri başıyla aynı hizada olacak şekilde iki yana doğru açar ve bazı oyunlarda kollarını dirseklerden hafifçe kırar. Büyük adımlar atarak ağır ağır hareket eder. Ara sıra yere doğru eğilip bir dizin yere dokundurulması, bu dansın belirgin hareketlerindendir. Bu tarz zeybekler İzmir, Aydın, Manisa, Denizli, Muğla ve Uşak taraflarında görülen zeybek türleridir. Buna Balıkesir’in Ege sahilleri de dahil edilebilir.

TRABZON (HORON)

Horon , Doğu Karadeniz Bölgesi’nde oynanılan geleneksel halk danslarının genel adı. Samsun (göçmenler tarafından), Ordu (Bolamandan itibaren), Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane (Köse ilçesi ve Kelkitin güneyi hariç), Bayburt/Aydıntepe, Erzurum/İspir (kısmen) , Sivas/Suşehri-Akıncılar-Gölova—Koyulhisar, Erzincan/Refahiye (kısmen) ve Doğu Karadenizden göçenlerden dolayı Sakaryada oynanan çevik hareketli oyunlardır.

Çepni Alayı Ulus'ta Horon Teperken
Fazıl TUNCİL Arşivinden

VAN

Van Halk Oyunları bakımından en zengin yörelerden biridir. Çeşitli kültürlerin etkisi ve çok yönlü insanları ile yöre konuları ile çok özellik teşkil etmektedir. Yörenin oyunları kuzey ve güneyde ayrı ayrı karekter gösterebilmektedir. Örneğin kuzey tarafı Erzurum ve Ağrı’dan esinlenmiş olacak ki burda bazen bar oyunlarına rastlanmaktadır.
Güneyde ise daha çok Hakkâri, Siirt, Bitlis gibi illerle benzerlik gösterir.

KILIÇ KALKAN

Kılıçkalkan veya Kılıç kalkan, iki kişi tarafından kılıç ve kalkan kullanılarak oynanan, Bursa’da doğmuş ve gösteri amaçlı bir oyun. Kılıç ve kalkanların bir ahenk içinde birbirine vurulması ile oynanan oyun, müziksiz olması ile de diğer birçok halk dansından ayrılır.

1968 bursa kılıç kalkan ekibi
Dağıstan

DAĞISTAN

Açıklama bulunamadı.

ARTVİN

Artvin’de doğa ile girişilen mücadele her zaman için zor olmuştur. Yöre insanı mücadeleci, çevik, çalışkan ve içten bir karakter taşır. Bununla birlikte Artvin, stratejik konumu itibarı ile de kültür sirkülasyonunun yaşandığı bir ildir. Artvin yöresi halk oyunları; Karadeniz, Kafkas ve Doğu Anadolu’ ya has oyun karakteri gösteren bir özelliktedir.

Artvin